Notícies, Generalment, Assessorament, Casolà

La vista útil des de fora: els facilitadors de processos de matriu en el projecte inclusiu en la comunitat


Amb la Iniciativa Comunitària Inclusiva, Aktion Mensch suporta la convivència acolorida i respectuosa en cinc comunitats seleccionades des del començament del 2017. Les comunitats model estan repartides per tota Alemanya. Aktion Mensch els recolza en el desenvolupament de plans i idees per tal de poder crear entorns de vida inclusius a nivell local.

Al projecte model Commune Inclusive d’Aktion Mensch, els facilitadors de processos des de matrius donen suport a les xarxes dels cinc comuns de Scheverdingen, Schwäbisch Gmünd, Erlangen, Rostock i Nieder-Olm. Ells són el primer punt de contacte per als gestors de projectes i aconsellen els socis de la xarxa: per exemple, sobre com construir millor la seva xarxa local i com treballar junts perquè el projecte tingui èxit.

Thomas Kruse i Zsuzsanna Majzik van tenir una entrevista sobre el seu treball per a Aktion Mensch. Us vam fer algunes preguntes addicionals sobre la vostra obra i us vam relacionar l’emocionant entrevista d’Aktion Mensch per a vosaltres:

Què és el suport al procés?

Entenem el suport de processos com una oferta per als socis locals, que reflecteix de forma regular i constructiva projectes complexos amb experts externs. Per a Aktion Mensch, el suport al procés ofereix l’oportunitat de proporcionar als actors locals una experiència i, alhora, obtenir experiència per millorar els seus propis processos (per exemple, desenvolupar estratègies de finançament adequades). El contingut i la forma de cooperació es determinen conjuntament. Necessitem un mandat per poder posar el dit “a la ferida” per poder avançar sobre el terreny.

Thomas Kruse

Quin és el vostre focus principal en el suport al procés?

Zsuzanna Majzik

En aquest procés d’acompanyament, el nostre enfocament és donar suport a la novetat de l’enfocament en els municipis model i reforçar els socis locals per a aquest procés. La preocupació principal és la promoció de la cohesió social i el desmantellament d’estructures que inhibeixen la inclusió. Volem crear models de rol per a altres actors d’Alemanya que també volen desenvolupar els seus espais socials més inclusius i, per tant, més participatius.

Quant de temps acompanyes el projecte KI i per què és important per a tu?

matrix ha estat acompanyant el projecte des de principis del 2017.
El treball a Kommune Inklusiv és especialment important per a nosaltres, perquè es tracta d’un projecte innovador i molt rellevant sociopolíticament, i estem encantats d’ajudar a fer la societat una mica més justa i autodeterminada.

Aktion Mensch va realitzar la següent entrevista amb els facilitadors del procés de matrius com a part de Kommune Inklusiv:

Una entrevista amb Zsuzsanna Majzik i Thomas Kruse, facilitadors de processos en el projecte de model inclusiu comunitari

Aproxima’t els uns als altres

En nom d’Aktion Mensch, Zsuzsanna Majzik i Thomas Kruse de la matriu de l’empresa de consultoria es troben al costat dels cinc municipis models com a assessors. Una conclusió de la cooperació anterior: Els millors resultats s’obtenen quan el suport del procés i els actors locals resolen un repte junts.

Per experiència, per què és important el suport al procés per als projectes d’inclusió?

Zsuzsanna Majzik: Jo mateix vaig treballar a la pràctica durant onze anys, incloent projectes socials líders en el sector de la salut a la ciutat d'Erlangen. En fer-ho, vaig notar els errors que es cometen una i altra vegada. Comença amb l’aplicació. Un projecte no pot tenir un èxit sostenible si els objectius, els grups objectiu i les mesures es doblen de manera que s’ajusten als criteris de finançament. Tampoc condueix a canvis permanents en la societat si només s’implementa una mesura després de la següent en un projecte sense cap canvi d’estructures. Com a facilitadors de processos, podem proporcionar una important perspectiva externa, proporcionar menjar per al pensament i, de vegades, posar els dits a la ferida.