Notícies, Generalment, Ofereix acompanyament, Casolà

La participació ha canviat: el mètode de planificació cooperativa


La gerent social Zsuzsanna Majzik va presentar la planificació cooperativa com a part del congrés "Pobresa i salut"

Die Kooperative Planung auf dem Kongress Armut und Gesundheit

"De la crisi a la salut en totes les polítiques", sota aquest lema, del 16 al 18. Març de 2021 el congrés de salut pública més gran de la zona de parla alemanya "Pobresa i salut" en lloc de. Aquest any, el congrés es va celebrar per primera vegada en format digital amb més de 2000 participants. Zsuzsanna Majzik, consultora sènior i responsable social de matrix, participa regularment al congrés des de fa deu anys i és membre del Comitè del Congrés de Participació durant dos anys: "El meu objectiu és ajudar a garantir que cada vegada hi hagi més persones, que actualment experimenten una gran varietat de restriccions de participació - se’ls dóna oportunitats reals per participar en la salut i la vida social. Trobo molt important aquest objectiu tècnicament, personalment i també políticament ".

Kooperative Planung

A la sessió "La participació va canviar!", La setmana passada, ella i el Dr. Annika Frahsa de la Universitat de Tübingen i Andrea Wolff del Centre Estatal de Salut de Baviera e. V. va proposar el mètode de planificació cooperativa. Utilitzant tres exemples pràctics, es va demostrar que la planificació cooperativa es pot utilitzar en una àmplia varietat de temes sociopolítics i és adequada per a la participació de grups vulnerables i per a l’organització de la cooperació interdepartamental. Els professionals dels camps de la inclusió, la promoció de la salut i la política del mercat laboral van compartir l'experiència que han obtingut dins dels seus projectes.

La planificació cooperativa és un mètode de treball basat en el principi rector de la participació. Les qüestions i problemes socials s’aborden col·lectivament, mitjançant la cooperació de la política, l’administració, les empreses, les associacions i les persones que realment es veuen afectades en la seva vida quotidiana. Són experts en qüestions i temes que els acompanyen diàriament i, com a tals, haurien d’identificar activament els problemes i aportar les seves idees. Tots els actors treballen junts en igualtat de condicions des del principi, totes les dificultats que puguin sorgir es resolen al grup.

Prozessbegleitung mit der Kooperativen Planung

Una tasca desafiant, el temps, la paciència i, per últim, però no menys important, la moderació de facilitadors de processos experimentats requereix. Però la planificació cooperativa té un potencial sorprenent: l’enfocament participatiu crea un espai per a un intercanvi mutu i equitatiu que d’altra banda difícilment està disponible a la societat. I: els projectes que es planifiquen de forma cooperativa solen tenir més èxit. Són millor acceptats pel grup objectiu que els va ajudar a donar forma.

"Com a professional en el camp de la igualtat de salut, vaig treballar amb el mètode durant onze anys i, amb l'ajut de l'enfocament (i de les persones que van provar aquest mètode juntament amb mi en projectes científics), vaig portar projectes cada vegada més grans a un èxit rotund. ", Informa Zsuzsanna Majzik. Mitjançant la planificació cooperativa es podrien assolir grups objectiu suposadament inabastables i es podrien ancorar estructuralment les ofertes a llarg termini. També hem aconseguit convèncer els professionals i els responsables de la presa de decisions per replantejar-se de manera que puguin establir també ofertes i estructures basades en les necessitats en el futur. En el context local, les possibilitats de salut de moltes persones en situacions de vida difícils es van millorar permanentment.

Per a la matriu, Zsuzsanna dóna suport actualment a cinc municipis seleccionats en el projecte del model Aktion Mensch "Kommune Inklusiv".

Podeu obtenir més informació sobre la planificació cooperativa a Lloc web d’Aktion Mensch.

Si voleu obtenir més informació sobre el treball de la matriu en el camp de la salut i la inclusió, podeu anar al lloc web de l’equip assessor aquí.