Notícies, Generalment, Ofereix consells, Assessorament, Casolà

Descobriu les possibilitats del futur amb els wearables


La participant de la Fabricademy, Tanja Lovrić, està desenvolupant una pantalla tàctil per a persones invidents en el seu projecte final

Wearables
"Creative Commons" de Tanja Lovrić. Llicència: CC BY-NC-SA 4.0

Un home de família jove pot determinar la posició exacta del seu nen petit a l’habitació i, per tant, cuidar de manera òptima la seva seguretat i necessitats, fins i tot si és cec. Aquesta és la visió de Tanja Lovrić, que ha estat científicament compromesa en el desenvolupament d’ajuts individualitzats i tecnologia assistencial (AT) durant tres anys. A la Fabricademy, un programa de formació implementat a nivell mundial, continua la seva formació i aprèn a utilitzar les últimes tecnologies en la indústria tèxtil, la fabricació digital i el disseny. En la formació transdisciplinària, coneix, entre altres coses, el treball amb la costura computacional, els e-tèxtils i els wearables, així com la robòtica suau.

En la recerca d’un projecte final, es fa conscient de la petició d’una família jove que espera ajuda individual en la vida quotidiana: el pare cec està buscant la manera de localitzar el seu fill petit de forma ràpida i senzilla. a l'habitació. La idea de Tanja: un sistema de seguiment que utilitza motors de vibració per donar al pare una posició a la sala en una pantalla de retroalimentació hàptica. El sistema de seguiment inclou, per una banda, equips de terra adequats, per exemple mitjançant tecnologia RFID, i, per altra banda, el dispositiu portàtil al qual es transmet la informació mitjançant Bluetooth o WLAN. Si el nen canvia de posició a l'habitació, això s'indica mitjançant vibracions en diferents punts de la peça de roba.

Tanja es concentra en el desenvolupament de la pantalla de retroalimentació hàptica i dissenya un dispositiu portàtil per al palmell de la mà inicialment amb 16 motors de vibració, que estan disposats en una matriu 4 × 4 i que representen la planta d’una habitació. Transmeten les vibracions dels motors precisament a la pell de la part posterior de la mà. "Durant el desenvolupament, inicialment era important provar el sistema de retroalimentació electrònica", explica l'enginyer format. "Estava clar aquí que el sistema no hauria de ser massa pesat i gran perquè la peça de roba sigui realment portable".

Flexible Leiterplatte des Wearables
Placa de circuit flexible feta amb làmina de coure sobre un treball dur de 4 mm de gruix amb els components SMD soldats
3D-Druck auf Kunstleder
Impressió 3D del suport del motor sobre la pell sintètica per fer la forma flexible

Els motors de vibració dels prototips de Tanja tenen només 10 mm de diàmetre i 8 mm d’alçada. Es disposen individualment en una carcassa impresa en 3D i es solden sobre una placa de circuit imprès flexible (PCB) mitjançant cables de silicona molt flexibles. Les connexions es feien mitjançant una làmina de coure conductora, que després es soldava als components electrònics (SMD) de la làmina de coure. Tanja subratlla: “Quan es tracta de tèxtils, sempre sorgeix la pregunta: com se sent a la pell? El material és prou flexible i adaptable? A la Fabricademy Per exemple, vaig aprendre a crear connexions flexibles que suportessin el moviment ".

Verbindung von Hardware und Textil
Connexió entre el maquinari (pinhaeder) i el tèxtil
Verbindungen auf Textil
Connexió entre dos components brodats en el tèxtil

Després de la Tanja mor Fabricademy ha finalitzat, està finalitzant el seu projecte "What Step" i està provant, entre altres coses, la fixació a altres parts del cos, com la cuixa, i com es pot garantir un major nombre de motors. Li agradaria compartir la seva idea amb persones que puguin utilitzar la seva ajuda en la vida quotidiana.

El projecte està protegit per Creative Commons.