Nyheder, General, Tilbyder akkompagnement, Hjemslider

Deltagelse ændret: metoden til samarbejdsplanlægning


Socialchef Zsuzsanna Majzik præsenterede samarbejdsplanlægning som en del af kongressen "Fattigdom og sundhed"

Die Kooperative Planung auf dem Kongress Armut und Gesundheit

”Fra krisen til sundhed i alle politikker” - under dette motto, fra 16.-18. Marts 2021 den største folkesundhedskongres i det tysktalende område "Fattigdom og sundhed" i stedet for. I år blev kongressen afholdt for første gang digitalt med mere end 2000 deltagere. Zsuzsanna Majzik, seniorkonsulent og social manager hos matrix, har deltaget i kongressen regelmæssigt i ti år og har været medlem af deltagerkongresskomitéen i to år: "Mit mål er at hjælpe med at sikre, at flere og flere mennesker - som i øjeblikket oplever en bred vifte af deltagelsesbegrænsninger - får reelle muligheder for at deltage i sundhed og socialt liv. Jeg finder dette mål teknisk, personligt og også politisk meget vigtigt. "

Kooperative Planung

I ”Deltagelse ændret!” Session i sidste uge, sagde hun og Dr. Annika Frahsa fra University of Tübingen og Andrea Wolff fra State Center for Health i Bavaria e. V. foreslog metoden til samarbejdsplanlægning. Ved hjælp af tre praktiske eksempler blev det vist, at samarbejdsplanlægning kan bruges i en bred vifte af socio-politiske emner og er velegnet til deltagelse af sårbare grupper og til organisering af tværfagligt samarbejde. Praktikere inden for inkludering, sundhedsfremme og arbejdsmarkedspolitik delte de erfaringer, de har fået inden for deres projekter.

Samarbejdsplanlægning er en arbejdsmetode baseret på det ledende princip for deltagelse. Sociale spørgsmål og problemer tackles kollektivt gennem samarbejde mellem politik, administration, forretning, foreninger og de mennesker, der faktisk er berørt i deres hverdag. De er eksperter på spørgsmål og emner, der ledsager dem dagligt, og som sådan bør de aktivt identificere problemer og bidrage med deres ideer. Alle aktører arbejder sammen på lige fod fra starten, eventuelle problemer, der måtte opstå, løses i gruppen.

Prozessbegleitung mit der Kooperativen Planung

En udfordrende opgave, tiden, tålmodigheden og sidst men ikke mindst moderationen af erfarne proces facilitatorer kræver. Men samarbejdsplanlægning har et fantastisk potentiale - den deltagende tilgang skaber et rum for gensidig, retfærdig udveksling, der ellers næppe er tilgængelig i samfundet. Og: Projekter, der planlægges i samarbejde, er ofte mere succesrige. De accepteres bedre af målgruppen, der hjalp med at forme dem.

'Som en praktiserende læge inden for sundhedsligestilling arbejdede jeg med metoden i elleve år og ledte mindre og større projekter til rungende succes ved hjælp af tilgangen (og de mennesker, der prøvede denne metode sammen med mig i videnskabelige projekter). , ”Rapporterer Zsuzsanna Majzik. Gennem samarbejdsplanlægningen kunne angiveligt utilgængelige målgrupper nås, og tilbud kunne bæredygtigt forankres strukturelt. Det er også lykkedes os at overtale praktikere og beslutningstagere til at genoverveje, så de også kan etablere behovsbaserede tilbud og strukturer i fremtiden. I den lokale sammenhæng blev mange menneskers sundhedsmæssige chancer i vanskelige livssituationer forbedret permanent.

Til matrixen støtter Zsuzsanna i øjeblikket fem udvalgte kommuner i Aktion Mensch-modelprojektet "Kommune inkluderende".

Yderligere oplysninger om samarbejdsplanlægning er tilgængelige fra Aktion Mensch-websted.

Hvis du gerne vil vide mere om matrixens arbejde inden for sundhed og inklusion, kan du gå til webstedet for det rådgivende team her.