Nyheder, General, Tilbyder rådgivning, Rådgivning, Hjemslider

Oplev fremtidens muligheder med wearables


Fabriksakademideltager Tanja Lovrić udvikler et taktilt display for blinde mennesker i sit afsluttende projekt

Wearables
“Creative Commons” af Tanja Lovrić. Licens: CC BY-NC-SA 4.0

En ung familiemand kan bestemme den nøjagtige placering af hans lille barn i rummet og dermed optimalt tage sig af hans eller hendes sikkerhed og behov - selvom han er blind. Det er visionen for Tanja Lovrić, der har arbejdet videnskabeligt i tre år med udviklingen af ​​individualiserede hjælpemidler og hjælpemidler (AT). I Fabrikademi, et globalt implementeret træningsprogram, fortsætter hun sin uddannelse og lærer at bruge de nyeste teknologier i tekstilindustrien, digital fremstilling og design. I den tværfaglige træning lærer hun blandt andet at arbejde med computational couture, e-tekstiler og wearables samt blød robotik.

I søgen efter et afsluttende projekt bliver hun opmærksom på en anmodning fra en ung familie, der håber på støtte i hverdagen gennem individuel hjælp: Den blinde far søger en måde at kunne finde sit lille barn hurtigt og let på værelset. Tanjas idé: et sporingssystem, der bruger vibrationsmotorer til at give faderen en position i rummet på et haptisk feedback-display. Sporingssystemet inkluderer på den ene side passende gulvudstyr, for eksempel ved anvendelse af RFID-teknologi, og på den anden side det bærbare udstyr, hvortil informationen transmitteres via Bluetooth eller WLAN. Hvis barnet ændrer sin position i rummet, angives dette ved vibrationer på forskellige punkter på tøjet.

Tanja koncentrerer sig om udviklingen af ​​det haptiske feedback-display og designer en bærbar håndflade til at begynde med med 16 vibrationsmotorer, der er arrangeret i en 4 × 4 matrix og repræsenterer grundplanen i et rum. De transmitterer præcist vibrationerne fra motorerne til huden på bagsiden af ​​hånden. ”Under udviklingen var det oprindeligt vigtigt at teste det elektroniske feedback-system,” forklarer den uddannede ingeniør. "Det var tydeligt her, at systemet ikke skulle være for tungt og stort, så beklædningsgenstanden virkelig er bærbar."

Flexible Leiterplatte des Wearables
Fleksibelt printkort lavet af kobberfolie på det ca. 4 mm tykke hårdt arbejde med SMD-komponenter loddet på
3D-Druck auf Kunstleder
3D-udskrivning af motorophænget på syntetisk læder for at gøre formen fleksibel

Vibrationsmotorer i Tanjas prototyper er kun 10 mm i diameter og 8 mm i højden. De er arrangeret individuelt i et 3D-trykt hus og loddet på et fleksibelt printkort (PCB) ved hjælp af meget fleksible silikonkabler. Forbindelser blev foretaget af ledende kobberfolie, som derefter loddes til de elektroniske (SMD) komponenter på kobberfolie. Tanja understreger: ”Når man beskæftiger sig med tekstiler, kommer spørgsmålet altid op: Hvordan føles det på huden? Er materialet tilpasningsdygtigt og fleksibelt nok? I Fabrikademi For eksempel lærte jeg at skabe fleksible forbindelser, der kan modstå bevægelse. "

Verbindung von Hardware und Textil
Forbindelse mellem hardware (pinhaeder) og tekstil
Verbindungen auf Textil
Forbindelse mellem to komponenter broderet på tekstilet

Efter at Tanja dør Fabrikademi er afsluttet, er hun ved at færdiggøre sit projekt "Hvilket trin" og tester blandt andet fastgørelsen til andre dele af kroppen, såsom låret, og hvordan et højere antal motorer kan garanteres. Hun vil gerne dele sin idé med folk, der kan bruge hendes hjælp i hverdagen.

Projektet er beskyttet af Creative Commons.