Nieuws, Algemeen, Advies, Homeslider

De nuttige kijk van buitenaf: de facilitatoren van het matrixproces in het gemeenschapsinclusief project


Met het Community Inclusive-initiatief ondersteunt Aktion Mensch sinds begin 2017 kleurrijke en respectvolle coëxistentie in vijf geselecteerde gemeenten. De modelgemeenten zijn verspreid over Duitsland. Aktion Mensch ondersteunt hen bij het ontwikkelen van plannen en ideeën om lokaal inclusieve leefomgevingen te kunnen creëren.

In het modelproject Commune Inclusive van Aktion Mensch ondersteunen procesbegeleiders van matrix de netwerken in de vijf gemeenten Schneverdingen, Schwäbisch Gmünd, Erlangen, Rostock en Nieder-Olm. Zij zijn het eerste aanspreekpunt voor de projectmanagers en adviseren de netwerkpartners: bijvoorbeeld hoe ze hun netwerk het beste ter plaatse kunnen opbouwen en hoe ze kunnen samenwerken om het project te laten slagen.

Thomas Kruse en Zsuzsanna Majzik mochten een interview geven over hun werk voor Aktion Mensch. We hebben je een paar aanvullende vragen gesteld over je werk en het spannende interview van Aktion Mensch voor je gekoppeld:

Wat is procesondersteuning?

Procesondersteuning verstaan ​​wij als een aanbod aan lokale partners, dat regelmatig en constructief reflecteert op complexe projecten met externe experts. Procesondersteuning biedt voor Aktion Mensch de mogelijkheid om de lokale actoren expertise bij te brengen en tegelijkertijd ervaring op te doen voor het verbeteren van hun eigen processen (bijvoorbeeld het ontwikkelen van geschikte financieringsstrategieën). De inhoud en de vorm van samenwerking worden gezamenlijk bepaald. We hebben een mandaat nodig om onze vinger “in de wond” te kunnen steken om de ontwikkeling op het terrein te kunnen bevorderen.

Thomas Kruse

Wat is uw belangrijkste focus bij procesondersteuning?

Zsuzanna Majzik

In deze procesbegeleiding ligt onze focus op het ondersteunen van de nieuwheid van de procedure in de modelgemeenten en het versterken van de lokale partners voor dit proces. De belangrijkste zorg is de bevordering van sociale cohesie en de ontmanteling van structuren die inclusie belemmeren. We willen rolmodellen creëren voor andere actoren in Duitsland die ook hun sociale ruimtes inclusiever en dus participatiever willen ontwikkelen.

Hoe lang begeleid je het KI-project al en waarom vind je het belangrijk?

matrix begeleidt het project sinds begin 2017.
Het werk bij Kommune Inklusiv is bijzonder belangrijk voor ons, omdat dit een innovatief en sociaal-politiek zeer relevant modelproject is en we helpen graag mee om de samenleving een beetje eerlijker en zelfbeschikkder te maken.

Aktion Mensch voerde het volgende interview met de matrixprocesbegeleiders als onderdeel van Kommune Inklusiv:

Een interview met Zsuzsanna Majzik en Thomas Kruse, procesbegeleiders in het community inclusive model-project

Benader elkaar

Namens Aktion Mensch staan ​​Zsuzsanna Majzik en Thomas Kruse van de adviesbedrijfsmatrix als adviseurs aan de zijde van de vijf modelgemeenten. Een conclusie uit de vorige samenwerking: De beste resultaten worden behaald als de procesondersteuning en de lokale actoren samen een uitdaging oplossen.

Waarom is procesondersteuning volgens u belangrijk voor inclusieprojecten?

Zsuzsanna Majzik: Zelf heb ik elf jaar in de praktijk gewerkt, waaronder het leiden van sociale projecten in de gezondheidssector in de stad Erlangen. Daarbij merkte ik de fouten op die steeds weer worden gemaakt. Het begint met de aanvraag. Een project kan niet duurzaam succesvol zijn als doelen, doelgroepen en maatregelen zo worden gebogen dat ze passen bij de financieringscriteria. Het leidt ook niet tot blijvende veranderingen in de samenleving als in een project de ene maatregel na de andere wordt geïmplementeerd in een project zonder enige verandering in structuur. Als procesbegeleiders kunnen we het belangrijke externe perspectief bieden, stof tot nadenken geven en soms onze vingers in de wond steken.