Nieuws, Algemeen, Homeslider, Communicatie & evenement

Participatieve workshops met jongeren over het onderwerp financiële consumentenbescherming


Namens de consumentencentra, matrix GmbH & Co. KG samen met Fe: mannelijke innovatiehub Workshops op scholen in Düsseldorf. De jongeren zelf moeten mee vormgeven hoe een digitale budgetaanvraag eruit moet zien in het project "Mijn financiën, mijn leven onder controle!" Consumentenadviescentrum NRW is momenteel gepland.

Phase 3 der Ko-Kreativen Workshops

De applicatie is bedoeld om kinderen en jongeren te helpen een overzicht te krijgen van hun budget, hun inkomsten en uitgaven en hun wensen en plannen. Omgaan met alledaagse problemen en praktische financiële kennis, bijv. B. over rechtsbevoegdheid, koopovereenkomstenrecht of voorziening, zullen deel uitmaken van de tool. Daarbij moeten ze ook leren om de nodige kennis veilig en zelfstandig te gebruiken met nieuwe, digitale financiële technologieën en deze met een gerust hart te kunnen gebruiken.

Participatieve benadering

Om qua inhoud en vormgeving tegemoet te komen aan de wensen van de doelgroep en zowel kennisdorst als plezier ermee op te wekken, is de applicatie ontwikkeld in samenwerking met leerlingen, docenten, ouderverenigingen, universiteiten en technische experts. Daarom werden in Düsseldorf workshops gehouden met studenten om hun verwachtingen te achterhalen.

Arne Klauke, die het project bij matrix leidde, benadrukt het belang van de participatieve benadering: “Bij de ontwikkeling van het concept hebben we de co-creatiebenadering gebruikt. De jongeren, die uiteindelijk de digitale tool zouden moeten gebruiken, werden in het proces betrokken en het zou aangepast moeten worden aan hun dagelijkse realiteit: welke apps heeft de jonge doelgroep de voorkeur, om welke redenen en hoe kan een zogenaamd droog onderwerp als financiële planning interessant zijn en wellicht voor hen überhaupt entertainend ontworpen zijn? ”In de workshops moeten niet alleen de belangrijkste functies van een digitale budgetapplicatie worden uitgewerkt, maar ook de redenen om zo'n app te gebruiken en te focussen op financiële onderwerpen.

Onder het motto "Mijn financiën, mijn leven onder controle!", Behandelden de jongeren eerst belangrijke kwesties met betrekking tot het opgroeien:

  • Wat blijft er aan het einde van de maand over van mijn zakgeld?
  • Kan ik de rugzak betalen?
  • Welke betaalmogelijkheden zijn er en waar moet ik op letten bij het gebruik van digitale betaalmethoden?
  • Waar moet ik op letten bij het betalen in termijnen? En wat is een automatische incasso eigenlijk?

Omgaan met geld moet je leren en zit vol valkuilen.

Documentatie van de conceptworkshop

In de participatieve workshops leerden de jongeren agile methoden kennen om hun vereisten voor zo'n digitale applicatie te definiëren. Daarbij ontwikkelden ze persona's, d.w.z. doelgroepvertegenwoordigers, om de behoeften van hun leeftijdsgroep te definiëren. In de volgende stap werkten de deelnemers in een World Café uit welke functies nodig zijn in een digitale applicatie.

De Walter-Eucken-Berufskolleg Düsseldorf nam deel aan het project met een eendaagse workshop en de brede middelbare school in de Bernburger Strasse met een driedaagse workshop. De verzamelde kennis en de eisen stromen door in het verdere proces van het maken van de digitale applicatie.

Achtergrond

Het project wordt uitgevoerd door het consumentencentrum in Noordrijn-Westfalen met de steun van het consumentencentrum in Saarland.

Uit enquêtes blijkt regelmatig dat de financiële vaardigheden van jongeren in Duitsland verre van voldoende zijn. Zo beoordeelt volgens een Forsa-enquête slechts acht procent van de jongeren tussen de 16 en 25 jaar hun financiële vaardigheden als "zeer goed" tot "goed" (Forsa W² Jugend-Finanzmonitor 2018). Uit het onderzoek blijkt ook dat de onzekerheid van jongeren toeneemt met de complexiteit van financiële vraagstukken. Kinderen en jongeren hebben economische basiskennis nodig, ze moeten kennis hebben van economische relaties en fundamentele consumentenrechten. U moet leren om in het dagelijks leven financieel het hoofd te bieden, uw inkomsten en uitgaven op korte en lange termijn in de gaten te houden en overmatige schuldenlast te vermijden.