Nieuws, Algemeen, Advies, Homeslider

De Stromberger-pruim - een versterking van het merk in zijn duurzaamheid


Matrix Agrarberatung vindt nieuwe afzetmarkten voor een regionaal fruitras

De Surmann-boerderij ligt in Stromberg in het oosten van het Münsterland, waar op 12 hectare pruimen worden verbouwd. In een tweede bedrijfstak produceert en vermarkt het melkveebedrijf het regionale fruit, dat bijzonder goed groeit onder de klimatologische en bodemomstandigheden. De Stromberger-pruim wordt sinds 2013 beschermd door het EU-brede merkenrecht en mag alleen als zodanig worden verkocht en op de markt gebracht door een producentengroep. Voor de boer vormt het fruitras echter een uitdaging: de concurrentiesituatie is hevig en de gewenste marge wordt niet gehaald.

YouTube

Door de video te downloaden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer weten?

Laad video


Transparantieverklaring: De film is over een langere periode gemaakt en bevat dus ook opnames van voor de coronapandemie.

Een groot deel van de jaarlijkse oogst gaat naar industriële verwerking met navenant lage marges. Er is vraag naar aanvullende marketing en nieuwe mogelijkheden voor verdere verwerking. Met dit duidelijke doel wendt de boer zich hierop aan Cornelius Werring en Ludger Reckmann, die als Landbouwadviseurs die innovaties in de landbouw stimuleren en boeren ondersteunen om meer ondernemersvrijheid te krijgen.

Verkauf der Stromberger Pflaume auf dem lokalen Wochenmarkt
De verkoop op de lokale weekmarkt als lucratieve verkoopmogelijkheid in vergelijking met de industriële verwerking van het fruit

Voor Stromberger Pflaume ontwikkelen ze, in nauwe samenwerking met de heer Surmann, een actieplan dat zich richt op de speciale kenmerken van het product en regionale spelers samenbrengt: enerzijds wordt de lokale weekmarkt geïdentificeerd als een winstgevende verkoopkans, anderzijds Anderzijds wordt er contact gelegd met regionale producenten van zuivelproducten. Naast het verkopen op de markt, ontstond het idee voor een pruimenyoghurt uit de regio.

Voor de productie van de pruimenyoghurt worden partners gezocht en wordt een recept voor de te verwerken fruitpuree afgesproken. De eerste fruityoghurts met Stromberger-pruimen zullen in november 2020 worden gemaakt - het resultaat is veelbelovend en heeft een overtuigende smaak, en de feedback is altijd positief. Om de marktacceptatie te testen, zal Hof Fockenbrock in Telgte tegen het einde van het jaar 20.000 yoghurts produceren en volgend jaar zal de productie aanzienlijk worden uitgebreid: het resultaat van succesvol landbouwadvies op basis van het individuele uitgangspunt en de behoeften van de boerderij.

Meer informatie over matrix landbouwadvies vindt u hier: www.futured-by-farming.de

Der erste Frucht-Joghurt mit der Stromberger Pflaume
De eerste fruityoghurt met de Stromberger-pruim