Nieuws, Algemeen, Homeslider, MakeOpaedics, matrix gGmbH

Wearables en zachte robotica in de orthopedie - in het ontwerp sprint naar nieuwe oplossingen


De matrix gGmbH biedt studenten inzicht in digitale productieprocessen in een online workshop

Das Toolkit wurde den Teilnehmenden für Hands-on-Sessions zur Verfügung gestellt.
De toolkit werd ter beschikking gesteld van de deelnemers voor hands-on sessies.

Digitale productieprocessen, draagbare elektronica en zachte robotica - studenten orthopedie en revalidatietechnologie bij Federaal College voor Orthopedische Technologie (BUFA) kreeg de eerste inzichten over het onderwerp wearables & soft robotics in een digitale workshop. De matrix gGmbH gaf dit van 14. -16. December 2020 een workshop onder leiding van Adriana Cabrera en Niels Lichtenthäler.

In het begin kregen de studenten orthopedie en revalidatietechniek inzicht in de vakspecifieke gebieden elektronica, sensoren, actuatoren en geleidende materialen. Praktische toepassingsvoorbeelden van makerprojecten lieten de mogelijkheden van de verschillende technologieën zien. De studenten deden hun eerste praktijkervaring op in praktische oefeningen en met behulp van de workshop toolkit. De toolkit werd in de aanloop naar de workshop naar alle deelnemers gestuurd en bevatte, naast textielfilm transferpapier, alle materialen die nodig zijn om eenvoudige kunstmatige spieren te bouwen en de eerste zachte robotprototypes.

Entwicklung eines künstlichen Muskels in einer Hans-on-Session
Ontwikkeling van een kunstmatige spier in een hands-on sessie

Als onderdeel van een driedaagse ontwerpuitdaging identificeerden de studenten eerst zelfstandig problemen die patiënten * hadden met hand- en voetorthesen en in het bijbehorende fabricageproces. Vervolgens zijn mogelijke oplossingen ontwikkeld en is in groepsverband aan twee kansrijke oplossingen gewerkt. Hier konden de deelnemers wat ze eerder hadden geleerd met hun vakkennis in orthopedische technologie samenbrengen en direct toepassen.

Met enthousiasme en intensieve samenwerking ontwikkelden ze snel de eerste prototypes met behulp van de materialen in de toolkit. In de daaropvolgende presentaties en praktische demonstraties werden nieuwe benaderingen onthuld om een ​​voetorthese met luchtkamers en dynamische vormdetectie aan de voet te verbeteren.

Christin Rupprecht, plaatsvervangend hoofd van het Instituut voor Metrologie en Biomechanica (IMB) bij BUFA, was enthousiast over de resultaten van de studenten: “Ik was onder de indruk van de korte tijd dat onze studenten in staat waren om wat ze leerden om te zetten in spannende concepten en tastbare prototypes. we waren allemaal verspreid over verschillende locaties. "

Übungen mit Soft Robotics
Oefeningen met zachte robotica

De workshop maakt deel uit van het project MakeOpaedicsdat consequent open innovatiestrategieën nastreeft en prototypes voor aids ontwikkelt. De matrix gGmbH startte het project in november 2020 samen met haar projectpartner, de Rhein-Waal University of Applied Sciences. Het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) ondersteunt het project als onderdeel van de financieringsmaatregel "Open Photonik Pro" binnen het programma "Photonics Research Germany".

Gefördert vom Bundesminsterium für Bildung und Forschung