Nieuws, Algemeen, Homeslider, MakeOpaedics, matrix gGmbH

Inzichten in open innovatie en open source in de orthopedie


De matrix gGmbH maakte deel uit van het seminarie “Digital Manufacturing” van het Federale College voor Orthopedische Technologie

Welke innovatieve digitale productieprocessen en nieuwe toepassingsvoorbeelden zijn er in de orthopedische technologie? Twee dagen lang wisselden meer dan 80 experts uit de wetenschap en het bedrijfsleven, evenals studenten en toekomstige meesters, van gedachten over deze kwestie als onderdeel van het seminar “Digital Manufacturing”. De Federaal College voor Orthopedische Technologie (BUFA) als competentiecentrum voor orthopedische en revalidatietechnologie over dit onderwerp landelijk.

In zijn lezing legde Niels Lichtenthäler de voordelen van open innovatie en open source voor orthopedische technologie uit. Aan de hand van praktijkvoorbeelden illustreerde hij hoe duurzame businessmodellen ontwikkeld kunnen worden vanuit open source projecten. Bedrijven die ontwikkelingsprocessen openen en deze samen met anderen ontwikkelen of zelfs een ontwikkelingsgemeenschap opbouwen, kunnen technologieën en de overdracht daarvan in de praktijk sneller bevorderen. De leercurve wordt steiler door de uitwisseling met andere ontwikkelaars, maar vooral door de vroege betrokkenheid van klanten. Matrix ziet dit als een kans voor kleine en middelgrote bedrijven in de artisanale orthopedie.

YouTube

Door de video te downloaden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer weten?

Laad video

de MakeOpaedics-project begint hier en probeert makers en winkels voor medische artikelen dichter bij elkaar te brengen in het ontwikkelingsproces. Dit resulteert in digitaal geproduceerde open source prototypes die vrij beschikbaar zijn voor verdere ontwikkeling: een geïndividualiseerde handgreep voor wandelstokken en rollators, een mechanisch beweegbare voetorthese en een actieve handorthese.

Het evenement toonde duidelijk aan dat veel orthopedisch technici zich nu ontwikkelen naar een digitale werkplaats en hoe innovatieve hulpmiddelen met hoge voordelen voor patiënten kunnen worden gecreëerd. 3D-scantechnologie, CAD-modellering en additive manufacturing zullen binnenkort deel uitmaken van de standaardtoolbox van orthopedisch technici.

Uit vragen van deelnemers bleek echter ook dat niet iedereen het pad van digitale transformatie is ingeslagen. Het gebruik van elektronica, sensoren, zachte robotica of software in het product wordt nu vooral gedreven door de industrie. Ook hier kunnen open innovatiestrategieën helpen om de technieken sneller in de ontwikkeling en het dagelijkse werk van het ambacht te brengen.

Het programma en de sprekers van het seminar zijn hier te vinden:

de matrix gGmbH voert het MakeOpaedics-project uit samen met haar projectpartner, de Rhein-Waal University of Applied Sciences. Het federale ministerie van Onderwijs en Onderzoek (BMBF) ondersteunt het project als onderdeel van het Financieringsmaatregel "Open Photonics Pro" binnen het programma "Photonics Research Germany".

Gefördert vom Bundesminsterium für Bildung und Forschung