Nieuws, Algemeen, Biedt begeleiding, Homeslider

Deelname veranderd: de methode van coöperatieve planning


Sociaal manager Zsuzsanna Majzik presenteerde coöperatieve planning als onderdeel van het congres “Armoede en Gezondheid”

Die Kooperative Planung auf dem Kongress Armut und Gesundheit

"Van de crisis tot Health in All Policies" - onder dit motto, van 16 tot 18. Maart 2021 het grootste volksgezondheidscongres in het Duitstalige gebied "Armoede en gezondheid" in plaats van. Dit jaar werd het congres voor het eerst digitaal gehouden met meer dan 2000 deelnemers. Zsuzsanna Majzik, senior consultant en sociaal manager bij matrix, bezoekt het congres al tien jaar regelmatig en is sinds twee jaar lid van het Participation Congress Committee: "Mijn doel is ervoor te zorgen dat steeds meer mensen - die momenteel met een breed scala aan deelnamebeperkingen worden geconfronteerd - echte kansen krijgen om deel te nemen aan het gezondheids- en sociale leven. Ik vind dit doel technisch, persoonlijk en ook politiek erg belangrijk. "

Kooperative Planung

In de "Deelname veranderd!" Sessie vorige week, zij en Dr. Annika Frahsa van de Universiteit van Tübingen en Andrea Wolff van het Staatscentrum voor Gezondheid in Beieren e. V. stelde de methode van coöperatieve planning voor. Aan de hand van drie praktijkvoorbeelden werd aangetoond dat coöperatieve planning kan worden gebruikt in een breed scala van sociaal-politieke onderwerpen en geschikt is voor de participatie van kwetsbare groepen en voor de organisatie van departementale samenwerking. Beoefenaars op het gebied van inclusie, gezondheidsbevordering en arbeidsmarktbeleid deelden de ervaring die ze in hun projecten hebben opgedaan.

Coöperatieve planning is een werkwijze gebaseerd op het leidende principe van participatie. Maatschappelijke vragen en problemen worden collectief aangepakt, door de medewerking van politiek, administratie, bedrijfsleven, verenigingen en de mensen die daadwerkelijk in hun dagelijks leven worden geraakt. Ze zijn experts op het gebied van vragen en onderwerpen die hen dagelijks begeleiden en moeten als zodanig actief problemen identificeren en hun ideeën inbrengen. Alle actoren werken vanaf het begin op voet van gelijkheid samen, eventuele moeilijkheden worden in de groep opgelost.

Prozessbegleitung mit der Kooperativen Planung

Een uitdagende taak, de tijd, het geduld en, last but not least, het matigen van ervaren procesbegeleiders vereist. Maar coöperatieve planning heeft een verbazingwekkend potentieel - de participatieve benadering creëert ruimte voor wederzijdse, rechtvaardige uitwisseling die anders nauwelijks beschikbaar is in de samenleving. En: projecten die in samenwerking worden gepland, hebben vaak meer succes. Ze worden beter geaccepteerd door de doelgroep die ze heeft helpen vormen.

"Als beoefenaar op het gebied van gezondheidsgelijkheid heb ik elf jaar met de methode gewerkt en met behulp van de aanpak (en de mensen die deze methode samen met mij hebben uitgeprobeerd in wetenschappelijke projecten) kleinere en grotere projecten tot daverend succes geleid. , ”Meldt Zsuzsanna Majzik. Door de coöperatieve planning konden zogenaamd onbereikbare doelgroepen worden bereikt en konden aanbiedingen duurzaam in de structuur worden verankerd. We zijn er ook in geslaagd praktijkmensen en besluitvormers over te halen om opnieuw na te denken, zodat ze ook in de toekomst op behoeften gebaseerde aanbiedingen en structuren kunnen opzetten. In de lokale context werden de gezondheidskansen van tal van mensen in moeilijke levenssituaties blijvend verbeterd.

Voor de matrix ondersteunt Zsuzsanna momenteel vijf geselecteerde gemeenten in het Aktion Mensch-modelproject "Kommune Inklusiv".

Meer informatie over coöperatieve planning is te vinden op de Aktion Mensch-website.

Wil je meer weten over het werk van de matrix op het gebied van gezondheid en inclusie, dan kan je hier naar de website van het adviesteam gaan.