Nieuws, Algemeen, Biedt communicatie, Homeslider, Communicatie & evenement

Gemeenschappen zijn de toekomst: ze creëren innovatie, maken deelname mogelijk en vergroten de betrokkenheid.


“Goed community management heeft impact tot en met productontwikkeling en kan zo innovaties stimuleren. Bedrijven en organisaties hebben een hechte relatie op ooghoogte met hun doelgroep nodig om op lange termijn te kunnen bestaan ​​en zich verder te ontwikkelen. ''
Communities

Arne Klauke leidt de at matrix "Communicatieadvies, mediacreatie en gemeenschap" en draagt ​​bij aan de strategische richting van het bedrijf als lid van het managementteam. In het afgelopen jaar was hij voornamelijk betrokken bij het samenvoegen van web- en communityontwikkeling en leidde hij de oprichting van een Communautair platform voor zdi.NRW. Arne is getrouwd, heeft een jonge dochter en is maatschappelijk betrokken in zijn adoptiehuis in de Nederrijn in Meerbusch. ACTIVEREN is een van zijn sterke punten. Dus mensen bij elkaar brengen, motiveren, netwerken en inspireren: al jaren bouwt hij bruggen en doorbreekt hij remmingen en maakt hij deelname aan de digitale ruimte zo gemakkelijk mogelijk voor verschillende actoren.

Hallo Arne, je bent verantwoordelijk voor community building bij matrix. Wat fascineert je zo aan gemeenschappen?

Digitale oplossingen kunnen ons leven fundamenteel gemakkelijker maken, grenzen verleggen, participatie mogelijk maken en innovaties creëren. Goed gedaan, ze zijn soms gewoon leuk, bijvoorbeeld door sociale interactie - een basisbehoefte van alle mensen waar we goed in zijn Gemeenschappen kunnen opnemen: Hoe gaaf is het dat ik gemakkelijk ideeën kan uitwisselen met oude schoolvrienden op internet of in een groep waarin mensen met dezelfde interesses elkaar kunnen leren kennen. Ze hebben een soortgelijke reis gemaakt en begrijpen elkaar vaak in een paar woorden. Of laten we grote gemeenschappen nemen, zoals chefkoch.de of thingiverse.de. De twee gemeenschappen noemen zichzelf misschien niet eens zo. Desalniettemin wisselen mensen hier hun ervaringen uit, voelen zich verbonden in delen van hun identiteit en hebben ze in dit specifieke geval ook een gemeenschappelijke structuur waarop ze opereren: een digitale marktplaats.

communities

De MINT-community voor het zdi-project, waarvoor u medeverantwoordelijk was, is onlangs gestart. Wat wil dit project bereiken?

In de MINT-gemeenschap NRW we wekken nieuwsgierigheid op naar wetenschap en technologie en brengen mensen bij elkaar. Zo creëren we bereik voor MINT (wiskunde, informatica, natuurwetenschappen, technologie) en groeien de jongeren mee met de taken en ervaren ze real-life MINT-kennis.

Wat houdt het precies in?

MINT-netwerken plaatsen hun aanbiedingen op het zdi-communityplatform en wisselen ideeën met elkaar uit. Jongeren vinden cursussen en andere aanbiedingen en kunnen zich daarvoor inschrijven, maar ook, net als bij Insta & Co., met elkaar netwerken. Voor hun inzet op het platform verzamelen ze punten in de vorm van badges of microdiploma's, die worden gebundeld in een MINT-cv.

Hoe heb je deze community ontwikkeld?

Iteratief en participatief, want uit onze ervaring bij matrix blijkt dat een community het beste werkt als gebruikers er vanaf het begin bij betrokken zijn. We hebben het prototype van het platform ontworpen met enkele van de zdi-netwerken. We hebben beproefde en efficiënte processen voor de manier waarop we deze gebruikers integreren. Bijvoorbeeld BarCamps. Hackathons of persona-workshops. Na een testfase bleven we ons ontwikkelen en nu activeren we de grote zdi-community om deel te nemen aan de volgende ontwikkelingsfase.

Communities

Heeft u voorbeelden uit projecten die helpen de voor- en nadelen van deze aanpak te begrijpen?

Communities
Participatieve bijeenkomsten met het Kanban-bord

Bij matrix gebruiken we waar mogelijk co-creatieve of participatieve methoden om een ​​hoge acceptatie bij de doelgroep te creëren - met wisselende participatiegraad. Het belangrijkste is om de juiste mensen bij het proces te betrekken: professionals, initiatiefnemers en gebruikers. Het nadeel is dat de processen soms wat langer duren. Empathisch en professioneel beheer van deze participatieprocessen is cruciaal voor succes: community management. Laten we een voorbeeld nemen uit het MINT-gebied: in het zdi-project leerden we de nodige vaardigheden in YouTube-workshops om een ​​video te maken en boden we jongeren het platform om hun video's prominent te plaatsen.

De jongeren kiezen zelf de onderwerpen en de presentatievorm en creëren zo een hoge acceptatiegraad doordat ze deel uitmaken van de doelgroep. De video's die hier zijn gemaakt, hebben tienduizenden klikken en brengen MINT-relaties goed verteld en gepresenteerd. Een aantal van hen hebben we in een extraatje kunnen introduceren "Science Video Award" onderscheiden.

Welk potentieel denk je dat er is in gemeenschappen? Waarom zouden organisatie en bedrijf ermee om moeten gaan?

Gemeenschap beheer zal in de toekomst een veel belangrijkere rol gaan spelen omdat het helpt om klanten en belangengroepen op lange termijn te behouden. Zelfs in tijden van crisis kunnen gemeenschappen:

Communities
  • Creëer acceptatie en bereik,
  • Mond-tot-mondreclame en loyaliteit genereren,
  • hulp bij marktonderzoek,
  • Maak door gebruikers gegenereerde inhoud, bijvoorbeeld recensies of productvideo's van de community,
  • en innovatieprocessen en ideemanagement stimuleren.

Het is belangrijk dat Gemeenschap beheer wordt niet verkeerd begrepen als louter klantcontact. Goed community management betekent het ontmoeten van de doelgroep op ooghoogte en moet elk onderdeel van een organisatiestructuur beïnvloeden, een belangrijke transversale taak. Dit is hoe gemeenschappen innovatie kunnen stimuleren. Gemeenschappen worden ondersteund door een paar bijzonder actieve mensen. Dit zijn vaak vrijwilligers: binnen of zij die graag professioneel een stapje extra zetten. Je moet ze op ooghoogte ontmoeten, ze activeren en speciale ondersteuning geven.

Wat vind je het leukst aan je werk?

Ik geniet vooral van het feit dat ik in mijn werk steeds ontroerende en fascinerende verhalen tegenkom. Verhalen lopen vast. Dat is menselijk.

We vertellen ze verder. Of het nu, zoals toen, rond het kampvuur was of vandaag viraal op sociale media. Deze inhoud is ons cultureel erfgoed en geheugen. Als digitale oplossing is het communityplatform, net als de markt, het centrum van de community. Iedereen komt hier samen. Hier wordt democratie geleefd. Hier wordt gehandeld. Hier vinden demonstraties plaats. Hier wisselen mensen onbelangrijke, maar ook vitale informatie uit. Maar hoe moet de fruitverkoper zijn stand ontwerpen om opgemerkt te worden? Moeten we video's maken? Is een podcast het juiste medium? Wat moeten de klimaatactivisten bijvoorbeeld doen om voldoende supporters te krijgen en hoe kunnen de burgemeesterskandidaten participatie creëren? Is een brede campagne de juiste keuze? Welke functies moet de marktplaats hebben om dit mogelijk te maken? Of heeft een hybride evenement zin?

Communities

We stellen onszelf al deze vragen bij matrix en bieden holistische ondersteuning, vanuit de Advies tot en met implementatie. Mijn voornaamste zorg is het ontwikkelen van gemeenschappen en het activeren van mensen om deel te nemen. Zo creëren we woonoplossingen die duurzaam werken. Het (digitale) platform, of het nu een klassiek evenement, social media of je eigen platform is, is een middel om een ​​doel te bereiken. 

Je bent een echte junk van sociale media. Wat vind je er fascinerend aan?

Het is mijn visie die ik met mijn beroep en passie bijdraag om meer mensen onder de aandacht te brengen die het verdienen. De onderwerpen digitale en generatieoverschrijdende participatie, dierenwelzijn en democratie zijn voor mij bijzonder belangrijk. Met mijn werk wil ik bijdragen aan het creëren van bereik voor deze onderwerpen - hiervoor wil ik bewustwording creëren op bijvoorbeeld social media kanalen, marktplaatsen bouwen en communities activeren. En dus is het niet meer dan normaal voor mij om mijn sterke punten in de media te gebruiken om mensen te ondersteunen bij hun werk.

Bedankt voor het interview, Arne.