Nieuws, Algemeen, Homeslider, Communicatie & evenement

Hoe zit het met STEM-onderwijs in Duitsland?


STEM-onderwijsexperts: in de matrix bij de Körber-Dialog STEM-regio's 2021

Hoe gaat het met STEM-onderwijs in dit land? Wat gaat er goed, waar loopt het vast? En vooral: wat wordt belangrijk in de toekomst? Deelnemers uit de politiek, de wetenschap, het bedrijfsleven en de praktijk wisselden tijdens het evenement van dit jaar van gedachten over deze vragen Körber Dialog MINT Regio's op 26 april.

Als regiokantoor van zdi en experts in MINT-onderwijs hebben we ervaring van 15 jaar intensief MINT-onderwijs en MINT-financiering gedeeld met MINT-actoren uit heel Duitsland - van het ondersteunen van regionale netwerken tot succesvol communicatiewerk.

Magdalena Hein, projectmanager zdi-NRW en lid van het managementteam bij matrix, modereerde het lunchgesprek tussen Dr. Ekkehart Winter, algemeen directeur van de Deutsche Telekom Foundation en medewoordvoerder van het National MINT Forum, en wetenschaps-YouTuber Jacob Beautempt over de mogelijkheden van digitalisering in het MINT-onderwijs, de belangrijke hefbomen van enthousiasme onder meisjes voor MINT en het belang van diversiteit in STEM-onderwijs.

Arne Klauke, Communicatie- en gemeenschapsexpert en lid van het managementteam bij matrix, rapporteerden over de ervaringen bij het opbouwen van de zdi-gemeenschap. Aan de hand van voorbeelden van best practices demonstreerde hij in de workshop samen met Birgit Rothenfels en Alexander Kutschera de meerwaarde van een gezonde gemeenschap. In de workshop werden voorbeeldige persona's en community canvas gemaakt. Je ondersteunt de oprichting en uitbreiding van gemeenschappen.

In meer dan de helft van alle discussies en workshops in de Körber Dialog waren acteurs uit de zdi-gemeenschap actief als spreker of moderator. Volgens Klaus Kaiser, parlementair staatssecretaris van het NRW Ministerie van Wetenschap, is zdi het grootste netwerk voor de promotie van jong MINT-talent in heel Europa. Kaiser berichtte enthousiast over zdi.NRW: “We zijn meer dan 15 jaar geleden een succesverhaal begonnen met zdi. Sindsdien netwerken we jonge mensen met wetenschap en bedrijfsleven in het hele land. Met ons aanbod creëren we kansen voor schoolkinderen om met wetenschappelijke en technische verschijnselen om te gaan. "

De landelijke conferentie werd gerealiseerd door de Amber-Stiftung, The Ministerie van Cultuur en Wetenschap en Nationaal STEM-forum als een online evenement. Het doel was om MINT-makers uit heel Duitsland te netwerken. Politieke discussies werden aangevuld met praktische workshops - om besluitvormers en praktijkmensen met elkaar in gesprek te brengen.

De film werpt ook licht op de huidige stand van zaken in het STEM-onderwijs “Met STEM de toekomst in? Waarom wetenschap en technologie steeds belangrijker worden ", die tijdens het evenement in première ging. Persoonlijkheden zoals de wetenschapsjournalist Ranga Yogeshwar, Joachim Lachmuth van Sendung mit der Maus, Dr. Ekkehart Winter uit de Deutsche Telekom Foundation en Magdalena Hein, projectmanager bij zdi-NRW, delen hun beoordeling en perspectief op MINT-onderwijs en MINT-financiering. Op deze manier illustreren ze hun belang voor de toekomst. De film is geproduceerd door matrix media creatie.

De film: STEM-onderwijs - waarom wetenschap, technologie en IT steeds belangrijker worden

YouTube

Door de video te downloaden, accepteer je het privacybeleid van YouTube.
Meer weten?

Laad video

Samen met ZENIT GmbH fungeert matrix als het regionale zdi-kantoor namens het ministerie van Cultuur en Wetenschap van de deelstaat Noordrijn-Westfalen en ondersteunt het het werk van de zdi-gemeenschap in de regio's.