Nieuws, Algemeen, Biedt advies, Advies, Homeslider

Ontdek de mogelijkheden van de toekomst met wearables


Fabricademy-deelnemer Tanja Lovrić ontwikkelt in haar afstudeerproject een tactiele display voor blinden

Wearables
"Creative Commons" door Tanja Lovrić. Licentie: CC BY-NC-SA 4.0

Een jonge familieman kan de exacte positie van zijn peuter in de kamer bepalen en zo optimaal voor zijn of haar veiligheid en behoeften zorgen - ook als hij blind is. Dat is de visie van Tanja Lovrić, die zich al drie jaar wetenschappelijk bezig houdt met de ontwikkeling van geïndividualiseerde hulpmiddelen en Hulptechnologie (AT). In de Fabricademy, een wereldwijd geïmplementeerd trainingsprogramma, zet ze haar opleiding voort en leert ze hoe ze de nieuwste technologieën in de textielindustrie, digitale productie en design kan gebruiken. In de transdisciplinaire opleiding leert ze onder meer werken met computationele couture, e-textiles en wearables en zachte robotica.

Terwijl ze op zoek is naar een afstudeerproject, wordt ze zich bewust van een verzoek van een jong gezin dat hoopt op steun in het dagelijks leven door middel van individuele hulp: de blinde vader zoekt een manier om zijn kleine kind snel en gemakkelijk in de kamer te lokaliseren. Tanja's idee: een volgsysteem dat trillingsmotoren gebruikt om de vader een positie in de kamer te geven op een haptisch feedbackdisplay. Het volgsysteem omvat enerzijds geschikte vloerapparatuur, bijvoorbeeld met behulp van RFID-technologie, en anderzijds de wearable waarnaar de informatie wordt verzonden via Bluetooth of WLAN. Als het kind van positie verandert in de kamer, wordt dit aangegeven door trillingen op verschillende punten op het kledingstuk.

Tanja concentreert zich op de ontwikkeling van het haptische feedbackdisplay en ontwerpt een wearable voor de handpalm in eerste instantie met 16 vibratiemotoren, die zijn gerangschikt in een 4 × 4-matrix en de plattegrond van een kamer vertegenwoordigen. Ze brengen de trillingen van de motoren nauwkeurig over op de huid op de rug van de hand. “Tijdens de ontwikkeling was het in eerste instantie belangrijk om het elektronische feedbacksysteem te testen”, legt de getrainde ingenieur uit. "Het was hier duidelijk dat het systeem niet te zwaar en groot mocht zijn, zodat het kledingstuk echt draagbaar is."

Flexible Leiterplatte des Wearables
Flexibele printplaat van koperfolie op het ca. 4 mm dikke hardwerk met daarop de SMD componenten gesoldeerd
3D-Druck auf Kunstleder
3D-printen van de motorsteun op het kunstleer om de vorm flexibel te maken

De vibratiemotoren in de prototypes van Tanja hebben slechts een diameter van 10 mm en een hoogte van 8 mm. Ze zijn afzonderlijk gerangschikt in een 3D-geprinte behuizing en met zeer flexibele siliconenkabels op een flexibele printplaat (PCB) gesoldeerd. Verbindingen werden gemaakt door geleidende koperfolie, die vervolgens op koperfolie aan de elektronische (SMD) componenten werd gesoldeerd. Tanja benadrukt: “Bij textiel komt altijd de vraag naar voren: hoe voelt het op de huid? Is het materiaal aanpasbaar en flexibel genoeg? In de Fabricademy Ik heb bijvoorbeeld geleerd hoe je flexibele verbindingen kunt maken die bestand zijn tegen beweging. "

Verbindung von Hardware und Textil
Verbinding tussen de hardware (pinhaeder) en het textiel
Verbindungen auf Textil
Verbinding tussen twee componenten geborduurd op het textiel

Nadat Tanja is overleden Fabricademy ze rondt haar “What Step” -project af en test onder meer de gehechtheid aan andere delen van het lichaam, zoals de dij, en hoe een groter aantal motoren kan worden gegarandeerd. Ze wil haar idee graag delen met mensen die haar hulp in het dagelijks leven kunnen gebruiken.

Het project wordt beschermd door de Creative Commons.