Nieuws, Algemeen, Homeslider

Advies is de sleutel als je twijfelt over je studie


Studie onderzoekt de mogelijkheden van invloed van begeleidingsaanbod op het studieverloop

Twijfels over studeren zijn niet ongewoon: 56% van de ondervraagde studenten in Noordrijn-Westfalen geeft aan ervaring te hebben met twijfels over hun studie. De redenen hiervoor zijn uiteenlopend, evenals de manieren om ermee om te gaan - van het veranderen van het onderwerp tot het uiteindelijk verlaten van de universitaire context. Of de verdere professionele loopbaan van de twijfelaars succesvol zal zijn, hangt niet in de laatste plaats af van de steun die ze ervaren in de fase van ontreddering. Maar helpt het echt jongeren via adviesdiensten aan universiteiten? Een onderzoek geeft informatie.

Het taboe op het onderzoeken van twijfels en studie-uitval wegnemen en de advisering aan universiteiten intensiveren - dat waren de doelstellingen van het project "Volgende carrière", die loopt van 2017 tot 2020 van Ministerie van Cultuur en Wetenschap van de deelstaat Noordrijn-Westfalen in opdracht en door matrixteam is uitgevoerd. Tegelijkertijd zijn aan 20 universiteiten in Noordrijn-Westfalen Advies aanbiedingen Speciaal gemaakt voor wie twijfelt over zijn studie en afhakers en die continu in ontwikkeling is. Deze universitaire projecten hebben intensief gewerkt aan Next Career en hebben samen via verschillende innovatiegroepen nieuwe impulsen gegeven en geïntroduceerd voor het aanspreken en adviseren van doelgroepen. Daarnaast moet in het project worden gekeken naar de omvang van de studietwijfel en de mogelijke impact van adviesdiensten.

Bestudeer twijfel

Samen met de Duits Centrum voor Universitair en Wetenschappelijk Onderzoek (DZHW) en heeft 20 universiteiten in Noordrijn-Westfalen Matrix ontwikkelde een onderzoek dat nu is gepubliceerd.

Bestudeer twijfel

3.087 uitgeschreven studenten van het jaar 2019 werden ondervraagd - het resultaat:

Ruim de helft kampte tijdens de studie met studietwijfel. Hieronder wordt verstaan ​​het serieus overwegen om van studie te veranderen of zelfs helemaal te stoppen. De belangrijkste redenen hiervoor zijn prestatieproblemen (30%) of een gebrek aan identificatie met de opleiding (25%). Ongunstige studieomstandigheden (13%) zoals een gebrek aan praktische relevantie of onduidelijke vereisten kunnen ook twijfels oproepen

Het onderzoek laat ook zien: Adviesdiensten zijn erg belangrijk voor academisch succes en oriëntatie. De overgrote meerderheid van de studenten maakt tijdens hun studie gebruik van ten minste één adviesdienst aan de universiteit - ook studenten die te maken hebben met twijfels over hun studie. Het blijkt dat twijfelaars met afbrekende gedachten niet per se hun studie beëindigen. Degenen die gebruik hebben gemaakt van het aanbod van de studievoorlichting hebben meer kans op een succesvolle studie.

Alle resultaten van het onderzoek zijn hier te downloaden: