Nyheter, Allmänna, Homeslider, Kommunikation & evenemang

Deltagande workshops med ungdomar om finansiellt konsumentskydd


På uppdrag av konsumentrådgivningscentren, matrix GmbH & Co. KG och Fe: manligt innovationsnav Workshops på skolor i Düsseldorf. Ungdomarna själva bör hjälpa till att forma hur en digital budgetansökan ska se ut i projektet "Min ekonomi, mitt liv under kontroll!" Konsumentrådgivningscenter NRW planeras för närvarande.

Phase 3 der Ko-Kreativen Workshops

Ansökan är avsedd att hjälpa barn och ungdomar att få en överblick över sin budget, deras inkomster och utgifter samt deras önskemål och planer. Att hantera vardagliga frågor och praktisk ekonomisk kunskap, t.ex. B. om juridisk kapacitet, försäljningsavtalslag eller bestämmelse, kommer att vara en del av verktyget. På så sätt bör de också lära sig att använda nödvändig kunskap säkert och oberoende med ny, digital finansiell teknik och att kunna använda dem med tillförsikt.

Deltagande tillvägagångssätt

För att möta målgruppens behov när det gäller innehåll och design och väcka både en törst efter kunskap och kul att använda den, utvecklas applikationen i samarbete med elever, lärare, föräldersföreningar, universitet och ämnesexperter. Därför hölls workshops med studenter i Düsseldorf för att ta reda på deras förväntningar.

Arne Klauke, som ledde projektet vid matrisen, betonar vikten av det deltagande tillvägagångssättet: ”När vi utvecklade konceptet använde vi co-creation-metoden. Ungdomarna, som i slutändan skulle använda det digitala verktyget, inkluderades i processen och det bör anpassas till deras vardagliga verklighet: vilka appar den unga målgruppen föredrar att använda, av vilka skäl och hur kan ett förmodligen torrt ämne som ekonomisk planering vara intressant och kanske för dem till och med vara utformade för att vara underhållande? ”I workshops ska inte bara nyckelfunktionerna i en digital budgetapplikation utarbetas utan också skäl för att använda en sådan app och fokusera på ekonomiska ämnen.

Under mottot "Min ekonomi, mitt liv under kontroll!", Behandlade ungdomarna först viktiga frågor som rör uppväxten:

  • Vad återstår av mina fickpengar i slutet av månaden?
  • Har jag råd med ryggsäcken?
  • Vilka betalningsalternativ finns och vad ska jag vara uppmärksam på när jag använder digitala betalningsmetoder?
  • Vad måste jag tänka på när jag betalar i delbetalning? Och vad är en autogiro egentligen?

Att hantera pengar måste läras och är full av alla slags fallgropar.

Dokumentation av konceptverkstaden

I deltagarworkshopparna lärde sig ungdomarna smidiga metoder för att definiera sina krav på en sådan digital applikation. På så sätt utvecklade de personas, som är målgruppsrepresentanter, för att definiera behoven hos deras åldersgrupp. I nästa steg arbetade deltagarna i ett World Café vilka funktioner som är nödvändiga i en digital applikation.

Walter-Eucken-Berufskolleg Düsseldorf deltog i projektet med en en-dagars workshop och kommunalstadiet i Bernburger Strasse med en tredagars workshop. Den samlade kunskapen och kraven flödar in i den vidare processen för att skapa den digitala applikationen.

Bakgrund

Projektet genomförs av konsumentcentret Nordrhein-Westfalen med stöd från Saarlands konsumentcenter.

Undersökningar visar regelbundet att ungdomars ekonomiska kompetens i Tyskland är långt ifrån tillräcklig. Enligt en Forsa-undersökning uppskattar exempelvis bara åtta procent av ungdomarna mellan 16 och 25 år sina ekonomiska färdigheter som "mycket bra" till "bra" (Forsa W² Jugend-Finanzmonitor 2018). Undersökningen visar också att osäkerheten bland unga ökar med komplexiteten i ekonomiska frågor. Barn och unga behöver grundläggande ekonomisk kunskap, de borde känna till ekonomiska relationer och grundläggande konsumenträttigheter. Du bör lära dig att hantera ekonomiskt i vardagen, hålla koll på dina korta och långsiktiga inkomster och utgifter och undvika överskuldsättning.