Nyheter, Allmänna, Homeslider, matris gGmbH

MakeOpaedics - öppen källkod hårdvarulösningar inom ortopedi


MakeOpaedics Projektstart

Den börjar i november matris gGmbH tillsammans med deras projektpartner, Rhein-Waal University of Applied Sciences, projektet MakeOpaedics. Federal Ministry of Education and Research (BMBF) stöder projektet som en del av finansieringsåtgärden ”Open Photonik Pro” inom programmet "Fotonikforskning Tyskland".

Projektet motiverades av bristen på professionella, digitalt tillverkade ortopediska hjälpmedel som finns som öppen källkodsmaskinvara och i syfte att driva förändringen i försörjningssystemet MakeOpaedics väcktes till liv. 

Projektgruppen kring Adriana Cabrera, Paula Janecke och Niels Lichtenthäler utvecklar nu befintliga tillverkarprototyper till professionella lösningar i en samkreativ process. Samtidigt skapas hållbara strukturer för att i framtiden göra nya tillverkarlösningar tillgängliga för denna viktiga medicinska och sociala sektor, som huvudsakligen kännetecknas av små och medelstora företag.

Målet är alltid så kallade öppen källkodslösningar för att öka utbudet av snabbt och billigt producerade, enskilda hjälpmedel och för att göra dem tillgängliga för en stor del av befolkningen. I nära samarbete med partnerna utvecklas också affärsmodeller för att möjliggöra finansiering av ytterligare projekt och professionalisering av lösningarna.

Digitaliseringen eller partiell digitalisering av processen och procedurjusteringar omvandlas till praktiska transformationsriktlinjer för butiker för medicinska leveranser.

MakeOpaedics erbjuder också icke-stödda praktikpartners från SMF-sektorn möjlighet att använda resultat direkt och på pilotbasis i sina workshops. 

Du kan ta in specifika fall med riktiga kunder och verkliga verkstadssituationer för att skapa prototyper snabbare och få tillgång till kunskapen för hela projektgruppen.

MyOrthotic by Adriana Cabrera
MyOrthotic av Adriana Cabrera

Om du har några frågor om projektet eller är intresserad av att behandla ett specifikt ärende, tveka inte att kontakta oss.

Nils Lichtenhäler

Niels Lichtenthäler

Koordinator för MakeOpaedics-projektet

0211 / 75 707 20

lichtenthaeler@matrix-ggmbh.de

Gefördert vom Bundesminsterium für Bildung und Forschung