Allmänna

Kompisar mot studie tvivel


Som en del av Next Career-projektet utvecklar matrix en kompisguide för universitet

Thomas har länge tvivlat på sitt val av kurs. Han informerar sig själv på Internet, men kan inte hitta en lösning på sitt problem på egen hand. Han vågar inte gå till studentrådgivningen - inhiberingströskeln är för hög. Liksom honom finns det många unga människor som tvivlar på sina studier. Support söks ofta i personliga samtal med vänner, bekanta och familjemedlemmar. Thomas blir medveten om kompisprogrammet vid sitt universitet. Där kan han överlåta sig till en studentmentor som lyssnar, förmedlar viktig information och därmed hjälper honom att få ny inriktning. Studiens tvivel kan motverkas massivt genom peer-to-peer-rådgivning. Det är därför matrix har utvecklat en kompisguide för universitet som en del av Next Career-projektet.

Buddy-Leitfaden für Hochschulen

av Nästa karriärprojekt, som beställdes av ministeriet för kultur och vetenskap i staten Nordrhein-Westfalen (MKW NRW) och finansieras av Federal Ministry of Education and Research (BMBF), ämnen som tvivlar om att studera och hoppa av universitetet tas bort från tabu och rådgivningstjänster intensifieras. För att skapa hållbara strukturer vid universitet och skapa lågtröskelbud för studenter har matrix nu undersökt möjligheterna och möjligheterna för studentkompisar och mentorprogram. Resultaten publicerades i en guide på projektets webbplats.

Ett kompisprogram som ett erbjudande om hjälp vid studietvivel har många fördelar och fortsätter en princip som är fast förankrad i universitetssammanhang: Studenter hjälper studenter. I peer-to-peer-kommunikation sker utbytet på lika villkor, hämningströskeln för dem som tvivlar på studier är lägre på grund av den informella karaktären än i en professionell rådgivningssituation. Å andra sidan tar universitetet sitt sociala ansvar och gör det klart att det står upp för sina studerandes behov. Effektiv användning av hjälp som kompisprogram ger dem orientering, samtidigt som de ger ett viktigt bidrag till utbildningens rättvisa, bland annat genom att undvika missvisade investeringar i utbildning och använda förnuftiga studieplatser.

När du skapade guiden fortsatte matrisen enligt följande:

  • Ett stort antal befintliga kompis- och mentorprogram analyserades och differentierades i en onlineundersökning.
  • Intervjuer hölls med sex experter, vars specifika erfarenhet och expertis införlivades i guiden.
  • Guiden har medvetet hållits allmänt så att den kan anpassas till universitetets specifika förhållanden.

Värdefulla konsekvenser kan härledas från kunskapen och erfarenheten från de 33 programmen som kan hjälpa universitet att utveckla sitt eget kompisprogram för dem som är skeptiska. Intresserade kan ta reda på vilka faktorer som måste beaktas när man utvecklar ett kompisprogram, hur det skiljer sig från professionell rådgivning och hur studenter kan uppmuntras att delta. Riktlinjerna ger dig också användbar information om ämnena konceptutveckling, matchning, PR och kvalitetshantering.

Buddy-Leitfaden für Hochschulen

Följande steg är avgörande för att utveckla ett kompisprogram:

  • Intern samordning och avslöjande av resurser
  • Koncept för att rekrytera och kvalificera kompisar
  • Tillvägagångssätt för målgruppsinriktad adressering av dem som är tveksamma till sina studier
  • Ständigt stöd och vidareutveckling av programmet

Mer information om Next Career-projektet, aktörerna och relevanta resultat finns här: Till nästa karriärwebbplats.

För genomförandet av projektet har MKW NRW matrix GmbH & Co. KG instruerade. Projektlängden är ursprungligen utformad för en period fram till december 2020.