Nyheter, Allmänna, Hemslider, MakeOpaedics, matris gGmbH

Wearables och mjuk robotik inom ortopedi - i designsprinten till nya lösningar


Matrisen gGmbH erbjuder eleverna inblick i digitala tillverkningsprocesser i en onlineverkstad

Das Toolkit wurde den Teilnehmenden für Hands-on-Sessions zur Verfügung gestellt.
Verktygslådan gjordes tillgänglig för deltagarna för praktiska sessioner.

Digitala tillverkningsprocesser, bärbar elektronik och mjuk robotik - studenter inom ortoped- och rehabiliteringsteknik vid Federal College for Orthopedic Technology (BUFA) fick första insikter i ämnet wearables & soft robotics i en digital workshop. De matris gGmbH gav detta från 14.-16. December 2020 en workshop under ledning av Adriana Cabrera och Niels Lichtenthäler.

I början fick studenterna inom ortoped- och rehabiliteringsteknik en inblick i de ämnesspecifika områdena elektronik, sensorer, ställdon och ledande material. Praktiska tillämpningsexempel på tillverkarprojekt visade möjligheterna med olika tekniker. Studenterna fick sin första praktiska erfarenhet av praktiska övningar och med hjälp av workshopens verktygslåda. Verktygslådan skickades till alla deltagare inför workshopen och förutom textilfilmöverföringspapper innehöll alla nödvändiga material för att bygga enkla konstgjorda muskler och de första mjuka robotprototyperna.

Entwicklung eines künstlichen Muskels in einer Hans-on-Session
Utveckling av en konstgjord muskel i en praktisk session

Som en del av en tredagars designutmaning identifierade studenterna först självständigt problem hos patienter med hand- och fotortoser och i motsvarande tillverkningsprocess. Lösningsmetoder utvecklades sedan och två lovande arbetade på djupare i grupper. Här kunde deltagarna samla ihop det de tidigare hade lärt sig med sin expertkunskap inom ortopedisk teknik och tillämpa det direkt.

Med entusiasm och intensivt samarbete utvecklade de snabbt de första prototyperna med hjälp av materialen i verktygslådan. I de efterföljande presentationerna och praktiska demonstrationerna avslöjades nya metoder för att förbättra en fotortos med luftkammare och dynamisk formdetektering på foten.

Christin Rupprecht, biträdande chef för institutet för mätteknik och biomekanik (IMB) vid BUFA, var entusiastisk över studenternas resultat: ”Jag var imponerad av den korta tid som våra studenter kunde omvandla det de hade lärt sig till spännande koncept och konkreta prototyper var vi alla spridda på olika platser. "

Übungen mit Soft Robotics
Övningar med mjuk robotik

Workshopen är en del av projektet MakeOpaedicssom konsekvent bedriver öppna innovationsstrategier och utvecklar prototyper för hjälpmedel. Matrisen gGmbH startade projektet i november 2020 tillsammans med sin projektpartner, Rhein-Waal University of Applied Sciences. Federal Ministry of Education and Research (BMBF) stöder projektet som en del av finansieringsåtgärden ”Open Photonik Pro” inom programmet "Fotonikforskning Tyskland".

Gefördert vom Bundesminsterium für Bildung und Forschung