Nyheter, Allmänna, Hemslider, MakeOpaedics, matris gGmbH

Insikter i öppen innovation och öppen källkod inom ortopedi


Matrisen gGmbH var en del av "Digital Manufacturing" -seminariet vid Federal College for Orthopedic Technology

Vilka innovativa digitala tillverkningsprocesser och nya applikationsexempel finns inom ortopedisk teknik? Under två dagar utbytte över 80 experter från vetenskap och näringsliv samt studenter och potentiella hantverkare åsikter om denna fråga som en del av seminariet ”Digital tillverkning”. De Federal College for Orthopedic Technology (BUFA) som ett kompetenscenter för ortopedisk och rehabiliteringsteknik om detta ämne rikstäckande.

I sin föreläsning förklarade Niels Lichtenthäler fördelarna med öppen innovation och öppen källkod för ortopedisk teknik. Med praktiska exempel illustrerade han hur hållbara affärsmodeller kan utvecklas från open source-projekt. Företag som öppnar utvecklingsprocesser och utvecklar dem tillsammans med andra eller till och med bygger ett utvecklingssamhälle kan främja teknologier och deras överföring i praktiken snabbare. Inlärningskurvan är brantare genom utbytet med andra utvecklare, men framför allt genom tidigt engagemang från kunder. Matrix ser detta som en möjlighet för små och medelstora företag inom den ortopediska ortopediska sektorn.

Youtube

Genom att ladda ner videon accepterar du integritetspolicyn på YouTube.
ta reda på mer

Ladda video

den MakeOpaedics-projektet börjar här och försöker föra tillverkare och medicinska butiker närmare varandra i utvecklingsprocessen. Detta resulterar i digitalt producerade prototyper med öppen källkod som är fritt tillgängliga för vidareutveckling: ett individualiserat handtag för gångpinnar och vandrare, en mekaniskt rörlig fotortos och en aktiv handortos.

Händelsen visade tydligt att många ortopedtekniker nu utvecklas mot en digital workshop och hur innovativa hjälpmedel med höga fördelar för patienter kan skapas. 3D-skanningsteknik, CAD-modellering och tillverkning av tillsatser kommer snart att vara en del av ortopedteknikerns standardverktygslåda.

Deltagarnas frågor visade dock också att inte alla har gått ut på den digitala transformationsvägen. Användningen av elektronik, sensorer, mjuk robotik eller programvara i produkten drivs nu främst av industrin. Även här kan öppna innovationsstrategier hjälpa till att snabbare ta in teknikerna i hantverkets utveckling och vardagliga arbete.

Programmet och seminariets talare finns här:

den matris gGmbH genomför MakeOpaedics-projektet tillsammans med sin projektpartner, Rhein-Waal University of Applied Sciences. Federal Ministry of Education and Research (BMBF) stöder projektet som en del av Finansieringsåtgärd "Open Photonics Pro" inom programmet "Photonics Research Germany".

Gefördert vom Bundesminsterium für Bildung und Forschung