Nyheter, Allmänna, Erbjuder ackompanjemang, Homeslider

Deltagandet förändrades: metoden för samarbetsplanering


Socialchef Zsuzsanna Majzik presenterade samarbetsplanering som en del av kongressen "Fattigdom och hälsa"

Die Kooperative Planung auf dem Kongress Armut und Gesundheit

"Från krisen till hälsa i alla politikområden" - under detta motto, från 16.-18. Mars 2021 den största folkhälsokongressen i det tysktalande området "Fattigdom och hälsa" istället för. I år hölls kongressen digitalt för första gången med mer än 2000 deltagare. Zsuzsanna Majzik, seniorkonsult och social chef på matris, har deltagit på kongressen regelbundet i tio år och har varit medlem i deltagarkongresskommittén i två år: "Mitt mål är att bidra till att fler och fler människor - som för närvarande upplever en mängd olika deltagandebegränsningar - är ges verkliga möjligheter att delta i hälsa och socialt liv. Jag tycker att detta mål är tekniskt, personligen och också politiskt mycket viktigt. "

Kooperative Planung

I "Deltagandet förändrades!" Session förra veckan, hon och Dr. Annika Frahsa från University of Tübingen och Andrea Wolff från State Center for Health i Bayern e. V. föreslog metoden för samarbetsplanering. Med hjälp av tre praktiska exempel visades det att samarbetsplanering kan användas i en mängd olika socio-politiska ämnen och är lämplig för deltagande av utsatta grupper och för organisering av tväravdelande samarbete. Utövare från områdena inkludering, hälsofrämjande och arbetsmarknadspolitik delade de erfarenheter de fått inom sina projekt.

Samarbetsplanering är en arbetsmetod som bygger på den ledande principen för deltagande. Sociala frågor och problem hanteras kollektivt genom samarbete mellan politik, administration, näringsliv, föreningar och människor som faktiskt påverkas i deras vardag. De är experter på frågor och ämnen som följer dem dagligen och som sådan bör de aktivt identifiera problem och bidra med sina idéer. Alla aktörer arbetar tillsammans på lika villkor från början, eventuella svårigheter som kan uppstå löses i gruppen.

Prozessbegleitung mit der Kooperativen Planung

En utmanande uppgift, tid, tålamod och, sist men inte minst, moderering av erfarna processansvariga kräver. Men samarbetsplanering har fantastisk potential - det deltagande tillvägagångssättet skapar ett utrymme för ömsesidigt, rättvist utbyte som annars knappast finns i samhället. Och: projekt som planeras tillsammans är ofta mer framgångsrika. De accepteras bättre av målgruppen som hjälpte till att forma dem.

"Som utövare inom hälsojämställdhet arbetade jag med metoden i elva år och med hjälp av tillvägagångssättet (och de människor som försökte denna metod tillsammans med mig i vetenskapliga projekt) ledde mindre och större projekt till rungande framgång ”, Rapporterar Zsuzsanna Majzik. Genom samarbetsplaneringen kunde förmodligen oåtkomliga målgrupper nås och erbjudanden kunde förankras strukturellt på lång sikt. Vi har också lyckats övertala utövare och beslutsfattare att tänka om så att de också kan etablera behovsbaserade erbjudanden och strukturer i framtiden. I det lokala sammanhanget förbättrades hälsochanserna för många människor i svåra livssituationer permanent.

För matrisen stöder Zsuzsanna för närvarande fem utvalda kommuner i modellprojektet Aktion Mensch ”Kommune Inklusiv”.

Mer information om samarbetsplanering finns på Aktion Mensch webbplats.

Om du vill veta mer om matrisens arbete inom hälsa och inkludering kan du gå till webbplatsen för rådgivningsgruppen här.