Nyheter, Allmänna, Erbjuder kommunikation, Hemslider, Kommunikation & evenemang

Gemenskaper är framtiden: De skapar innovation, möjliggör deltagande och ökar engagemanget.


”God samhällshantering har en inverkan ända fram till produktutveckling och kan därmed driva innovationer. Företag och organisationer behöver en nära, öga-mot-öga-relation med sin målgrupp för att kunna existera på lång sikt och utvecklas vidare. "
Communities

Arne Klauke är chef för matrisen "Kommunikationsrådgivning, skapande av media och gemenskap" och bidrar till företagets strategiska inriktning som ledamot i ledningsgruppen. Under det senaste året var han främst involverad i att slå samman webb- och samhällsutveckling och ledde skapandet av en Gemenskapsplattform für zdi.NRW. Arne är gift, har en ung dotter och är socialt engagerad i sitt adopterade hem i regionen Niederrhein Meerbusch. AKTIVERING är en av hans stora styrkor. Så att föra samman människor, motivera, nätverka och inspirera människor: i många år har han byggt broar och bryt ner hämningar och gjort deltagande i det digitala rummet så enkelt som möjligt för olika aktörer.

Hej Arne, du är ansvarig för samhällsbyggande vid matris. Vad är det som fascinerar dig så mycket med samhällen?

Digitala lösningar kan i grunden göra våra liv enklare, bryta ner gränser, möjliggöra deltagande och skapa innovationer. Bra gjort, de är ibland helt enkelt roliga, till exempel genom social interaktion - ett grundläggande behov för alla människor som vi är bra på samhällen kunna ta upp: Hur coolt är det att jag enkelt kan utbyta idéer med gamla skolvänner på Internet eller i en grupp där människor med samma intressen kan lära känna varandra. De har gjort en liknande resa och förstår ofta varandra med bara några ord. Eller låt oss ta stora samhällen som chefkoch.de eller thingiverse.de. De två gemenskaperna kanske inte ens hänvisar till sig själva som sådana. Ändå utbyter människor här sina erfarenheter, känner sig anslutna till delar av sin identitet och i detta specifika fall har de också en gemensam struktur som de verkar på: en digital marknadsplats.

communities

MINT-communityn för zdi-projektet, som du var gemensamt ansvarig för, startade nyligen. Vad vill detta projekt uppnå?

I MINT community NRW vi väcker nyfikenhet för vetenskap och teknik och för samman människor. På detta sätt skapar vi räckvidd för MINT (matematik, datavetenskap, naturvetenskap, teknik) och ungdomarna växer med uppgifterna och upplever verkliga MINT-kunskaper.

Vad betyder det exakt?

MINT-nätverk publicerar sina erbjudanden på zdi community-plattformen och utbyter idéer med varandra. Ungdomar hittar kurser och andra erbjudanden och kan registrera sig för dem, men också, som hos Insta & Co., nätverk med varandra. För sitt engagemang på plattformen samlar de poäng i form av märken eller mikrograder, som sammanställs i ett MINT-resumé.

Hur gick du vidare med att utveckla denna gemenskap?

Iterativ och deltagande, eftersom vår erfarenhet av matris visar att ett community fungerar bäst när användare är inblandade från början. Vi designade prototypen på plattformen med några av zdi-nätverken. Vi har testat och effektiva processer för hur vi integrerar dessa användare. Till exempel BarCamps. Hackathons eller persona workshops. Efter en testfas fortsatte vi att utvecklas och nu aktiverar vi det stora zdi-samhället för att delta i nästa utvecklingsstadium.

Communities

Har du exempel från projekt som hjälper till att förstå fördelarna och nackdelarna med detta tillvägagångssätt?

Communities
Deltagande möten med Kanban styrelse

Vid matris använder vi, om möjligt, medkreativa eller deltagande metoder för att skapa en hög acceptansnivå i målgruppen - med varierande grad av deltagande. Det viktigaste är att involvera rätt personer i processen: proffs, initiativtagare och användare. Nackdelen är att processerna ibland tar lite längre tid. Empatisk och professionell hantering av dessa deltagandeprocesser är avgörande för framgång: community management. Låt oss ta ett exempel från MINT-området: I zdi-projektet lärde vi oss de nödvändiga färdigheterna i YouTube-workshops för att producera en video och erbjöd ungdomar plattformen att placera sina videor framträdande.

De unga väljer själva ämnena och presentationsformen och skapar därmed hög acceptans eftersom de är en del av målgruppen. Videorna som skapades här har tiotusentals klick och förmedlar och presenteras STEM-sammanhang riktigt bra. Vi kunde presentera några av dem i en extra "Science Video Award" skilja på.

Vilken potential tror du att det finns i samhällen? Varför ska organisation och företag hantera det?

Gemenskapsförvaltning kommer att spela en mycket viktigare roll i framtiden eftersom det hjälper till att behålla kunder och intressegrupper på lång sikt. Även i krisstider kan samhällen:

Communities
  • Skapa acceptans och räckvidd,
  • Skapa mun till mun och lojalitet,
  • hjälp med marknadsundersökningar,
  • Skapa användargenererat innehåll, till exempel recensioner eller produktvideor från communityn,
  • och stimulera innovationsprocesser och idéhantering.

Det är viktigt att Gemenskapsförvaltning missförstås inte som enbart kundkontakt. God samhällshantering innebär att möta målgruppen i ögonhöjd och måste påverka alla områden i en organisationsstruktur, en viktig tvärsnittsuppgift. Det är så samhällen kan driva innovation. Gemenskaper stöds av några särskilt aktiva människor. Dessa är ofta volontärer eller de som gillar att gå den extra milen professionellt. Du måste möta dem i ögonhöjd, aktivera dem och ge dem särskilt stöd.

Vad tycker du mest om i ditt arbete?

Jag tycker särskilt om att jag ständigt stöter på rörande och fascinerande historier i mitt arbete. Berättelser fastnar. Det är mänskligt.

Vi berättar vidare för dem. Oavsett, som då, runt lägerelden eller viral idag på sociala medier. Detta innehåll är vårt kulturarv och minne. Som en digital lösning är gemenskapsplattformen, precis som marknaden, centrum för samhället. Alla kommer tillsammans här. Här bor demokrati. Handel sker här. Demonstrationer äger rum här. Här utbyter människor oviktig, men också viktig information. Men hur måste fruktförsäljaren utforma sin monter för att bli märkt? Måste vi producera videor? Är en podcast rätt medium? Vad måste till exempel klimataktivisterna göra för att få tillräckligt med anhängare och hur kan borgmästarkandidaterna skapa deltagande? Är en bred kampanj rätt val? Vilka funktioner måste marknaden ha för att göra detta möjligt? Eller är en hybridhändelse vettig?

Communities

Vi ställer oss alla dessa frågor vid matrisen och ger holistiskt stöd från Råd till implementering. Mitt främsta bekymmer är att utveckla samhällen och aktivera människor att delta. Det är så vi skapar levande lösningar som fungerar hållbart. Den (digitala) plattformen, oavsett om det är en klassisk händelse, sociala medier eller din egen plattform, är ett medel för ett mål. 

Du är en riktig skräppost i sociala medier. Vad tycker du är fascinerande med det?

Det är min vision att jag bidrar med mitt yrke och min passion för att få fler människor i fokus som förtjänar det. Ämnen om digitalt och generationsdeltagande, djurskydd och demokrati är särskilt viktiga för mig. Med mitt arbete vill jag hjälpa till att skapa räckvidd för dessa ämnen - för detta vill jag skapa medvetenhet om till exempel sociala mediekanaler, bygga marknadsplatser och aktivera samhällen. Och så är det bara naturligt för mig att använda mina styrkor tvärmedier för att stödja människor i deras arbete.

Tack för intervjun, Arne.