Nyheter, Allmänna, Erbjuder råd, Råd, Homeslider

Upptäck framtidens möjligheter med bärbara produkter


Fabriksakademideltagaren Tanja Lovrić utvecklar en taktil display för blinda människor i sitt slutprojekt

Wearables
“Creative Commons” av Tanja Lovrić. Licens: CC BY-NC-SA 4.0

En ung familjeman kan bestämma den exakta positionen för sitt barn i rummet och därmed optimalt ta hand om hans eller hennes säkerhet och behov - även om han är blind. Det är visionen för Tanja Lovrić, som har varit vetenskapligt engagerad i utvecklingen av individualiserade hjälpmedel och hjälpmedel (AT) i tre år. I Fabricademy, ett globalt genomfört utbildningsprogram, fortsätter hon sin utbildning och lär sig hur man använder de senaste teknikerna inom textilindustrin, digital tillverkning och design. I den tvärvetenskapliga utbildningen lär hon sig bland annat hur man arbetar med computational couture, e-textilier och wearables samt mjuk robotik.

I sökandet efter ett slutprojekt blir hon medveten om en begäran från en ung familj som hoppas på stöd i vardagen genom ett individuellt hjälpmedel: den blinda fadern letar efter ett sätt att snabbt och enkelt kunna hitta sitt lilla barn i rummet. Tanjas idé: ett spårningssystem som använder vibrationsmotorer för att ge fadern en position i rummet på en haptisk återkopplingsdisplay. Spårningssystemet innefattar å ena sidan lämplig golvutrustning, till exempel med användning av RFID-teknik, och å andra sidan det bärbara, till vilket informationen överförs via Bluetooth eller WLAN. Om barnet ändrar sin position i rummet indikeras detta av vibrationer vid olika punkter på klädesplagget.

Tanja koncentrerar sig på utvecklingen av den haptiska återkopplingsdisplayen och designar en bärbar handflata från början med 16 vibrationsmotorer, som är ordnade i en 4 × 4-matris och representerar planens plan i ett rum. De överför vibrationerna exakt från motorerna till huden på baksidan av handen. "Under utvecklingen var det ursprungligen viktigt att testa det elektroniska återkopplingssystemet", förklarar den utbildade ingenjören. "Det var tydligt här att systemet inte borde vara för tungt och stort så att klädesplagget verkligen är bärbart."

Flexible Leiterplatte des Wearables
Flexibelt kretskort av kopparfolie på det cirka 4 mm tjocka hårda arbetet med SMD-komponenter lödda på det
3D-Druck auf Kunstleder
3D-utskrift av motorfästet på syntetläder för att göra formen flexibel

Vibrationsmotorerna i Tanjas prototyper är bara 10 mm i diameter och 8 mm i höjd. De är ordnade individuellt i ett 3D-tryckt hölje och lödda på ett flexibelt kretskort (PCB) med mycket flexibla silikonkablar. Anslutningar gjordes med ledande kopparfolie, som sedan löddes på de elektroniska (SMD) komponenterna på kopparfolie. Tanja betonar: ”När det gäller textilier kommer alltid frågan: Hur känns det på huden? Är materialet anpassningsbart och tillräckligt flexibelt? I Fabricademy Till exempel lärde jag mig hur man skapar flexibla anslutningar som tål rörelse. "

Verbindung von Hardware und Textil
Anslutning mellan hårdvaran (pinhaeder) och textilen
Verbindungen auf Textil
Anslutning mellan två komponenter broderade på textilen

Efter Tanja dör Fabricademy har slutfört avslutar hon sitt projekt ”Vilket steg” och testar bland annat fästet till andra delar av kroppen, som låret, och hur ett högre antal motorer kan garanteras. Hon vill dela sin idé med människor som kan använda hennes hjälp i vardagen.

Projektet skyddas av Creative Commons.